Het proeven van bier

24/05/2022 - 3 minuten leestijd

Sommige wisten het al, maar bier past beter bij eten dan wijn – simpelweg omdat je met bier veel meer verschillende combinaties kunt maken. En als er een bier op de eettafel staat, dan is het toch fijn om te weten hoe je een bier nou écht proeft. We kunnen daar heel ingewikkeld over gaan doen en er allerlei moeilijke termen bij halen, maar bier drinken moet tegelijkertijd vooral ook leuk en gezellig blijven. Daarom geven we je hier een aantal eenvoudige tips, zodat je nog meer van onze bieren kunt gaan genieten.

DE STAPPEN

Om bier echt te proeven en te ontdekken moet je iets meer doen dan ze alleen opdrinken. Met enige oefening leer je je zintuigen op scherp zetten en kun je achterhalen wat een bier allemaal te bieden heeft. Het stappenplan is: kijken, ruiken, proeven en genieten.

KIJKEN

Geloof het of niet maar proeven begint altijd met kijken. Je kunt naar de fles kijken of naar je glas. Is het bier helder, is het mistig of zelfs troebel. Zit er bezinksel in de fles? Hoe is de schuimkraag? Heeft het schuim een gelijkmatige structuur? Zijn de belletjes fijn of juist grof? Blijft de schuimkraag lang overeind of verdwijnt het als sneeuw voor de zon? Veel uiterlijke kenmerken zullen een tipje van de sluier oplichten over het biertype en de smaak die je gaat proeven.

RUIKEN

Als je al het visuele in je hebt opgenomen mag je het glas naar je gezicht brengen. Je mag dan best eventjes walsen (in het glas ronddraaien), net als bij een wijn. Hierdoor komen de aroma’s naar boven. Ook hier is het zaak zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven wat je ruikt. Hoe vaker je bewust ruikt en dit probeert te omschrijven, hoe makkelijker dit wordt. Eerst ruik je aan het bier. Vlak boven de schuimkraag ruikt het altijd wat anders dan hoe het bier exact smaakt – maar de aroma is wel onderdeel van de smaak natuurlijk.

Een geoefende proever kan op dit moment al inschatten of het bier vers is. Maar een niet geoefende proever zal al snel kunnen ruiken of het bier hoppig is (denk aan een IPA) of dat het bijvoorbeeld gerijpt is op een Whiskyvat. Ruik je tropisch fruit zoals perzik, lychee, mango of ananas? Dan is het waarschijnlijk een hoppig bier!

PROEVEN

Anders dan bij het proeven van wijn, spugen we bier niet uit. Reden hiervoor is dat je anders een deel van de bitterheid mist. Dat komt omdat je ook receptoren in je keel hebt. Een belangrijke factor bij het proeven is ook het mondgevoel – een deel van de smaak die niet te bevatten is als zout, zuur, zoet of bitter. Neem een klein slokje, laat het even door de mond gaan en slik het door. Neem vervolgens een wat grotere slok en hou deze even vast. Een seconde of twee, drie is voldoende. Slik het dan pas door. Open je mond nu iets en laat de smaken op je inwerken. Proef je hetzelfde als dat je net rook? Is het zoete appel, of toch meer zuur? Hoe is de bitterheid? En hoe is de nasmaak? Blijft de smaak lang hangen, of is het zo weg? Wordt de bitterheid langzaam dominanter of blijft die frisse fruitigheid op je tong liggen?

GENIETEN

Door regelmatig bewust een bier te proeven en voor jezelf te beschrijven, leer je proeven. Dit is ook erg leerzaam om met meerdere mensen tegelijk te doen. Deel je flesje bier, proef samen en leer van elkaars ervaringen. Smaken beschrijven is geen kwestie van goed of fout. Smaak is iets persoonlijks. Dus wat de één proeft, hoeft niet te gelden voor de ander. Er zijn ook handige hulpmiddelen bij het proeven, zoals proefformulieren en niet te vergeten het smaakwiel. Ook bij Wispe geven we bierproeverijen. Als je 18 jaar of ouder bent, dan ben je van harte welkom om hier een keer bij aan te schuiven en mee te doen.

Wil je onze Wispe bieren proeven? Kom dan langs voor een bierproeverij in het Wispe Grand Café, in een prachtige neogotische kerk in Weesp. Of bestel een Wispe Bierproeverij voor thuis via onze webshop.