Bier, Weesp en Amsterdam

08/03/2022 - 3 minuten leestijd

Vanaf 24 maart 2022 hoort Weesp officieel bij Amsterdam. Straks zijn we één gemeente, maar nog altijd twee steden. Wist je dat de steden al een eeuwenlange geschiedenis met elkaar delen, bier en jenever spelen daarbij een belangrijke rol.

Zuiver water bij Weesp

Dankzij het opvallend schone Vechtwater wordt in Weesp al zeker sinds 1333 bier gebrouwen. Veel van het bier wordt via het Zandpad verscheept naar Amsterdam, waar het water te vervuild raakt om zelf bier te brouwen. Het Zandpad was een combinatie van een trekvaart en een ernaast liggend jaag- en wandelpad, dat liep van Weesp naar Amsterdam. Het was een belangrijke route voor goederen- en personenvervoer. Het deel van het Zandpad dat langs de Amstel liep ging later de Weesperzijde heten.

Eeuwenlang moesten de Amsterdammers zich behelpen met ongezond ziekteverwekkend water. De Weespers hadden daarentegen de Vecht recht voor hun neus. Dat was zuiver en dus prima om te drinken en bier mee te brouwen. In de zeventiende eeuw, de hoogtijdagen van de Weesper brouwindustrie, produceren de Weespers jaarlijks zo’n 20.000 vaten bier, wat neerkomt op ongeveer 500.000 liter. Ruim dertig brouwerijen boden werk aan meer dan de helft van de inwoners van de Vechtstad. Van het bier werd tien procent door de Weespers zelf opgedronken. De rest werd verscheept naar steden binnen en buiten Nederland. Vooral de uitvoer naar Amsterdam levert Weesp veel op.

Weesperzijde, De IJsbreker

Eeuwenlang markeerde de Weesperzijde in Amsterdam de grens tussen de stad en het platteland. Het was een overgangsgebied met veel bedrijvigheid. Een verbindingsstuk tussen de stad en de ommelanden. Het was ook de plek waar Amsterdammers ontspanning zochten aan het water, de Amstel.

In 1651 besluiten Amsterdamse brouwers om gezamenlijk een ijsbreker te laten bouwen die bij strenge vorst de vaart naar Weesp open moet houden. Zo konden de brouwers het hele jaar door zelf schoon water uit de Vecht halen om bier mee te brouwen. De ijsbreker lag aan de Weesperzijde in Amsterdam. De ijsbreker, getrokken door tientallen paarden, met in haar kielzog tientallen waterschuiten van de brouwers, was een waar spektakel, dat drommen toeschouwers naar de Amstel trok. De ijsbreker heeft tot 1860 dienst gedaan; toen had Amsterdam inmiddels de beschikking over een duinwaterleidingnet

Op de Weesperzijde 23 is al ruim 300 jaar een vorm van horeca gevestigd. De eerste vermelding van herberg ‘De Ysbreeker’ dateert van 1717. De herberg dankte zijn naam aan de ijsbreker. Nog altijd herinnert ook het huidige café De Ysbreeker aan dit verhaal.

Jenever

Naast bier stond Weesp ook bekend om het stoken van jenever. De jeneverstokers waren uit Amsterdam verbannen vanwege de stank die de productie met zich meebracht. De Wesopper Genever was erg in trek bij de Amsterdamse VOC, omdat deze door het schone water lang houdbaar was. Via de Amsterdamse haven vond de jenever uit Weesp zijn weg naar gebieden in de West en de Oost.

Weesper Week

De Weesper Week is een ode aan de stad Weesp. Tijdens deze speciale week voorafgaand aan de fusie met Amsterdam laat Weesp zich op haar best zien. De twee steden lijken meer op elkaar dan je denkt en delen een rijke geschiedenis samen. Dat mag best gevierd worden. Van donderdag 17 maart tot en met zaterdag 26 maart pakt Weesp daarom groots uit met verschillende activiteiten. En natuurlijk organiseren we bij Wispe ook verschillende leuke dingen. Op woensdag 16 maart kun je in de brouwerij stemmen, zaterdag 19 maart toveren we de brouwerij om in Amsterdamse sferen en op zondag 20 maart geven we de hele dag historische bierrondleidingen door Weesp. Bekijk hier het volledige programma van de Weesper Week!

Blijf ons volgen voor meer nieuws en mooie verhalen en hoe we het samengaan met Amsterdam de komende tijd gaan vieren!