Waar komt bier vandaan, hoe oud is bier en wat is de geschiedenis van bier? Aan het einde van dit artikel weet je meer over de herkomst van bier.
Historici en archeologen hebben aanwijzingen gevonden dat er al in het neolithicum (11.000 v.Chr.) bier gebrouwen en gedronken werd. Soemerië in Mesopotamië (zeg maar het huidige Iran en Irak) wordt als de geboortegrond van het bier beschouwd. Bier was niet alleen populair bij het volk, maar werd gezien als een heilige drank die ook de goden dronken. De Egyptenaren vereeuwigden hun brouwsels in hun hiërogliefen; ze noemden het de ‘Plezierbrenger’ en ‘Hemels’.
Waarschijnlijk is het eerste bier ontstaan doordat er per ongeluk een stuk brood in de buitenlucht bleef liggen, door regenval ontstaat er dan een soort broodpap, waarna wilde gist in deze broodpap alcohol produceerde. Het vroege bier dat werd gemaakt van vermalen, gegist brood vertoont weinig gelijkenis met de kristalheldere brouwsels van tegenwoordig. Het was meer een soort alcoholische pap. Op oude gravures is te zien hoe men het door een soort rietje dronk om er de vaste bestanddelen uit te filteren. Een soepel drankje was het in elk geval niet.
Door de eeuwen heen werd bier vaak als veiliger gezien dan water. Het water in de steden was meestal vervuild, terwijl bier bij de bereiding gekookt en gefilterd werd. Zelfs kinderen kregen regelmatig bier te drinken, toen nog over het algemeen zwak alcoholisch, oftewel ‘klein bier’.
Tussen 1300 en 1600 zien we dat bier meestal door vrouwen thuis werd gebrouwen. De vrouwen lieten weten dat ze een brouwsel gereed hadden door een afgesproken symbool voor het huis te zetten. Omdat destijds bij elke maaltijd bier gedronken werd, was er altijd wel lokale vraag.
In de late middeleeuwen waren Monniken ook belangrijke biermakers. Ze brouwden voor de eigen gemeenschap, maar verkochten hun producten ook aan de plaatselijke bevolking. Omdat in kloosters grootschaliger werd gewerkt, ontwikkelen monniken nauwgezette en geavanceerde brouwmethoden waardoor de kwaliteit steeds hoger werd. Door de Reformatie verloren de kloosterbrouwerijen steeds verder aan macht en maakten onafhankelijke brouwerijen een sterke groei door.
Hop wordt aan bier toegevoegd ten behoeve van de bittere smaak, het behoud van het drankje en voor de aroma. Maar deze toevoeging is relatief nieuw. In de middeleeuwen werden allerlei mixjes van kruiden toegevoegd aan bier voordat hop gebruikt werd. Deze mix van kruiden is beter bekend als gruit.
Na de uitvinding van de stoommachine werd de industrialisatie van bier een feit. Verdere innovaties in het brouwproces kwamen door de komst van de thermometer in 1760 en de hydrometer in 1770, wat uiteindelijk heeft geleid tot de huidige manier van brouwen.
Door de ontwikkelingen in productie en transport, kwamen er steeds meer grote brouwerijen. De industriële vooruitgang bracht ook de kwaliteit van bier naar een hoger niveau.
Zo slaagde Anton Dreher er in 1840 in de lagergist Saccharomyces pastorianus te isoleren en er het eerste Vienna lager van te brouwen. In 1842 volgde Josef Groll met pilsener lager, een helder, goudgeel bier uit het Boheemse Pilsen (Plzeñ). De stijl verspreidde zich razendsnel over de wereld, met name in de VS, waar Europese brouwers zich op deze reusachtige groeimarkt begaven.
Vanaf het begin van de 21ste eeuw is er een wereldwijde ambachtelijke brouwersrevolutie gaande, dankzij de toename van kleinschalige brouwerijen en microbrouwerijen. Deze bieren worden ook wel craftbieren genoemd. Een stap in de biergeschiedenis die nog niet is gestopt en zich blijft ontwikkelen.
Wil je onze Wispe bieren proeven in onze eigen ambachtelijke brouwerij in Weesp? Kom dan langs in ons Grand Café, in een prachtige neogotische kruiskerk. Of bestel eenvoudig onze ambachtelijke bieren online via de webshop.