17 bekendste bierstijlen

31/03/2022 - 4 minuten leestijd

Wat zijn de meest bekende bierstijlen? Hieronder beschrijven we de 17 belangrijkste bierstijlen. Onze brouwmeester vertelt je meer over de smaak en oorsprong van de bieren. De meeste van deze bieren brouwen we ook in de Wispe Brouwerij.

ALCOHOLVRIJ

Er wordt steeds meer alcoholvrij bier (0.0% alc.) en alcoholarm bier (niet meer dan 1,2% alc.) gebrouwen. Het aantal biersoorten dat tegenwoordig in een alcoholvrije variant verkrijgbaar is, stijgt elk jaar verder. Eerst zag je alleen pils en witbier, toen kwam de Radler. Inmiddels is ook de IPA een steeds vaker geziene variant die alcoholvrij wordt gebrouwen.

Je vindt hier onze Wispe 0.5.

PILS

Pils (ook pilsener of pilsner genoemd), is een biersoort dat voor het eerst door de Duitser Josef Groll in de stad Pilsen (Tsjechisch: Plzeň) in het voormalige Oostenrijk-Hongarije en het huidige Tsjechië werd gebrouwen. De naam is afgeleid van de naam van de stad. Pils heeft de reputatie een vrij zwakke smaak te hebben. Het bevat ongeveer 5% alcohol en is de meest gedronken bierstijl in Nederland.

Bij Wispe brouwen we onze eigen pils, welke alleen verkrijgbaar is op de tap in ons Grand Café.

RADLER

Radler is een drank die voor de helft uit bier en voor de helft uit limonade bestaat. Radler is iets anders dan fruitbier. De drank zou zijn naam danken aan wielertoeristen (Fahrradler), die hem in de vroege twintigste eeuw als verfrissing tijdens het fietsen zijn gaan drinken.

WITBIER

Ook wel tarwebier genoemd, heeft meestal een wat troebele kleur. De Belgische tarwebieren worden vaak met kruiden op smaak gebracht, zo ook onze Wispe Wit (koriander, sinaasappelschil en vlierbloesem). Het Oudnederlands kent het woord “weit”, dat eveneens tarwe betekent (denk aan boekweit). Het is daarom zeer goed mogelijk dat de naam witbier een verbastering van “weitbier” is. Witbier is ook niet noodzakelijk licht van kleur.

Je vindt hier onze Wispe Wit.

WEIZEN

Weizen of weisse betekent tarwe in het Duits en is de belangrijkste graansoort waarmee dit bier wordt gebrouwen (minimaal 55% tarwemout). Het heeft dus ook niet met de kleur van het bier te maken. Een Weizen is ook beslist niet bleek of wit. De meeste Weizen hebben een donkergele tot haast oranjeachtige kleur. Van oorsprong is Weizen een Duitse bierstijl. Er bestaan verschillende soorten weizenbier, waarvan de bekendste Hefeweizen wordt genoemd, met gist, dus ongefilterd.

Je vindt hier onze Wispe Weizen.

BLOND

Dit is een bier met een goudgele kleur. In principe is een blond bier van hoge gisting, blonde bieren van lage gisting worden doorgaans pils (of dort) genoemd. Net als bij pils wordt voor blond bier gebruik gemaakt van lichte moutsoorten, zoals pilsenermout. Het alcoholpercentage kan variëren. Onze Wispe Blond is het eerste biertype dat we brouwden.

Je vindt hier onze Wispe Blond.

SAISON

De bierstijl Saison is afkomstig uit de Belgische provincie Henegouwen. Saison is het Franse woord voor seizoen. Saison werd door boeren in de winter gebrouwen. De seizoensarbeiders konden het bier dan drinken in de zomer tijdens de werkzaamheden op het land. Het bier wordt daarom ook wel Farmhouse Ale genoemd. Een Saison is blond tot amberkleurig. Kenmerkend voor een Saison is het kruidige, citrusachtige karakter en de droge afdronk. De smaak is soms ietsjes zurig.

Bij Wispe brouwen we ook een Saison, welke (vooralsnog) alleen verkrijgbaar is op de tap in ons Grand Café

INDIA PALE ALE

India Pale Ale, afgekort IPA, is een karakteristieke biersoort met een rijke historie. De IPA werd voor het eerst gebrouwen in Engeland voor de overzeese kolonie India. Om het bier langer te conserveren voor de verre zeereis werd extra hop toegevoegd. Een IPA is dus flink gehopt, het is een bitter en verfrissend bier met steeds vaker typische aroma’s van citrus en tropisch fruit. Het bier heeft over het algemeen een goede witte schuimkraag.

Je vindt hier onze Wispe IPA.

NEW ENGLAND INDIA PALE ALE

New England India Pale Ale, afgekort NEIPA, is een IPA met meer fruitsmaken en fruitaroma’s. De body is zacht en romig en het bier is vaak troebel doordat het ongefilterd is. Het bier komt ook minder bitter over dan de IPA. De NEIPA heeft vaak wel een licht bittere afdronk en kenmerkt zich juist door de fruitige hoparoma’s die aan tropisch vruchtensap kunnen doen denken.

Je vindt hier onze Wispe NEIPA.

SESSION

Session bier is een bier die over het algemeen omschreven wordt als een bier met weinig alcohol (rond de 3% en 4%). Het is geen aparte bierstijl, maar een lage alcoholvariant van een bierstijl. Het meest geloofwaardige verhaal over dit bier gaat terug naar de tijd van de Eerste Wereldoorlog waar Engelse fabrieksarbeiders werkten in korte ‘session breaks’. De arbeiders werkten lange zware dagen om munitie te produceren voor de oorlog. In de korte session breaks dronken de arbeiders graag een biertje. Om de productiviteit te waarborgen en de kans op ongelukken op de werkvloer te voorkomen werd er speciaal bier gebrouwen dat minder alcohol bevatte.

PORTER EN STOUT

Dit zijn donkere bieren, die van gebrande mout gemaakt worden en daardoor een koffieachtig aroma hebben. Hoe langer de moutkorrel wordt geroosterd, hoe donkerder en zoeter het bier wordt. De geschiedenis en ontwikkeling van stout en porter zijn vervlochten. Men denkt dat de naam stout als biertype is ontstaan doordat een sterke porter wel een ‘stout porter’ werd genoemd. De term stout porter zou dan later afgekort zijn tot stout. In onze brouwerij brouwen we een Porter waaraan we extra cacao toevoegen. Deze cacao is afkomstig van de van oorsprong Weesper cacaofabrikant Van Houten.

Je vindt hier onze Wispe Porter.

BOCKBIER

Dit is een van oorsprong Duitse biersoort. De meest bekende in Nederland is een donkere variant die tussen oktober en februari wordt verkocht, ook wel de herfstbok genoemd. Het heeft vaak een robijnrode kleur en is bitterzoet van smaak. Een lentebok is een licht gekleurd bokbier, dat van maart tot en met juni op de markt gebracht. Andere benamingen voor dit bier zijn Meibok, Voorjaarsbok en Paasbok.

Beide bockbieren brouwen we bij Wispe. Je vindt hier onze Wispe Bock.

DUBBEL

Deze naam verwijst naar een oud gebruik waarbij de brouwer kruizen op zijn vaten bier zette. Een kruis was een lichtalcoholisch bier. Stijgt de alcohol, dan zette hij twee kruizen, dubbel dus. De termen ‘enkel’, ‘dubbel’ en ‘tripel’ verwijzen daarmee naar de hoeveelheid graan per liter water die bij het brouwen gebruikt wordt – hoe meer graan, hoe meer suiker, hoe meer alcohol. Een Dubbel is (tegenwoordig) vrijwel altijd een donkergekleurd, lichtzoet bier met een lichte hopbitterheid.

Je vindt hier onze Wispe Dubbel.

TRIPEL

Tripel is een zwaarder bier. De kleur varieert tussen blond en amber. Het heeft meestal een sterke moutige en/of hopbittere smaak. Tripel heeft een alcoholpercentage van 7%-10%. De oorsprong van de naam Tripel zou, zoals hierboven beschreven, iets over het alcoholpercentage van het bier aangeven.

Je vindt hier onze Wispe Tripel.

TRAPPIST

Trappist is niet geen bierstijl, maar de verzamelnaam van bieren dat door trappisten, oftewel door monniken wordt gebrouwen. Het mag pas de naam Trappist dragen wanneer het bier is gebrouwen door monniken van de Orde der Cistercienzers. Het betreft doorgaans zware, donkere bieren, maar er bestaan ook blonde trappisten. De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft moet aan sociale/maatschappelijke werkzaamheden worden besteed.

ADBIJBIER

Abdijbieren zijn bieren die in navolging van de trappistenbieren door iedere brouwerij kunnen worden gebrouwen, maar de naam dragen van een bestaande of voormalige abdij. Ook hier gaat het dus niet om een biertype, maar een verzamelnaam van bieren.

WISPE BIERPROEVERIJ

De meeste van deze bierstijlen zijn ook verkrijgbaar in het Wispe Grand Café, gevestigd in een prachtige neogotische kruiskerk. Wil je ze proeven? Kom langs en geniet van een bierproeverij met zicht op de koperen brouwketels. Of bestel eenvoudig online en ontdek thuis onze verschillende bieren en stijlen met de Wispe Bierproeverij, bezoek snel onze webshop. We bezorgen in heel Nederland.